Not so good: Brexit og biotek

I torsdags da jeg kørte min treårige søn Sam-August til børnehaven, så han en stor kran på en lastbil, der blokerede vejen, hvorefter han spontant udbrød: “Not so good”. Det var dagen derpå, hvor Storbritannien havde stemt for en udmeldelse af EU, og “Not so good” kunne høres rungende fra Brighton over Bruxelles til Boston. Men hvad betyder Brexit-afstemningen for medicinalvirksomheder og bioteknologi i Danmark? Når vi taler om virksomheder med et stærkt fundament er langtidseffekten ærlig talt ikke noget at tale om. Men bør vi, der arbejder med biotek, være bekymrede?

De første reaktioner
Det er nok ikke for meget at sige, at Storbritanniens beslutning om at forlade EU var en chokerende nyhed, og noget som hverken vi i virksomheder eller investorerne troede var muligt. Markederne reagerede da også prompte. Det britiske pund faldt 10 % i forhold til den amerikanske dollar, og aktiemarkederne åbnede væsentligt lavere. Alligevel rettede markedet sig i løbet af morgenen, og mange kommentatorer var overbeviste om, at dette ville skade Storbritannien mere end resten af ​​Europa. Hvordan vil de klare sig på egen hånd? Vil andre lande i EU vælger at gå deres egne veje? Europa er og har altid været en stamme, og som svar på de problemer, der følger i hælene på indvandringen og gældskrisen i Grækenland, er det ikke umuligt, at andre lande føler sig fristede til at følge trop. Og hvad med the aktiemarkedet især inden for medicinalvirksomheder og biotek?

Hvad betyder det for medicinalvirksomheder og biotek?

Markederne vil sandsynligvis være usikre i noget tid. Hvis aktiemarkedet havde faldet 15 % på dagen og videre frem, ville dette have været signifikant og et makroøkonomisk chok. Men et fald på 5 % på baggrund af Brexit er bæredygtigt, men vil have længerevarende effekt, der vil medføre et langsomt opsving. Danske virksomheder i detailhandelen, som Pandora, der bygger på forbrugernes disponible indkomst til at købe luksusvarer, kan risikere at blive stærkt påvirket. Men for medicinalindustrien kommer det ikke til at gå så galt. Investorernes tillid til virksomheder som Novo Nordisk kan blive påvirket på kort sigt, men med størstedelen af ​​salget og det fremtidige salg af medicinske og bioteknologiske produkter i USA, vil de stærke brands og virksomheder forblive stærke trods en usikker periode i de kommende måneder.

Betyder det noget for biotek-branchen i Danmark?
For aktieselskaber betyder Brexit, at investorernes interesse vil være svagere i den næste tid, ligesom der kan være lang ventetid for dem, der forsøger at rejse penge – især fra amerikanske investorer. ”Cash is King” vil være mottoet. De virksomheder, der har en stærk regnskabsmæssig balance er i stand til at klare denne ventetid. For private virksomheder, der ønsker at rejse penge, er vi også ude i en tålmodighedstest. Men det er ikke dystert alt sammen. Virksomheder, der sælger produkter især i USA som Coloplast, ALK, Novo Nordisk, Lundbeck, Zealand og Genmab oplever måske en nedgang, men da alles fundament er stærkt, vil de være i stand til at ride stormen af og måske endda tiltrække værdifulde investorer til deres gode historier. Når vi taler kommercielle produkter til healthcare, vil folk desværre altid være syge, og gode produkter vil altid finde markeder. Men for mindre virksomheder, offentlige såvel som private, som forsøger at finde vej post Brexit – er jeg enig med Sam-Augusts proklamation: Not so good!

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *