Opgør med dansk investeringskultur

Scientific American Worldview rater Danmark som nummer to i verden for biotekvirksomheder og innovation. Men antallet af biotekvirksomheder, der børsnoteres i København, er ikke stigende. De institutionelle investorer er fraværende. Hvorfor er der en sådan diskrepans? Hvilke midler kan sparke liv i dansk bioteknologi?

 

Eventyr eller risiko?

Problemets kerne skal findes i vores finansielle kultur. Den er konservativ. Selv om det har været en kæmpe styrke at kunne sikre, at de danske finansielle institutioner ikke blev for gældstyngede, så har det også betydet, at der har været mindre risikovillighed inden for sektoren. I USA kaldes investeringer i sektoren for venture-kapital. Venture er en forkortelse, som Whitney og Schmidt i 1950’erne dannede af ordet Adventure, altså eventyr. I Danmark har vi overført dette til termen risikokapital. Vores kultur, vores stil er, at vi ynder og helst investerer i profitskabende, overskudsgivende selskaber med frie pengestrømme og vækstpotentiale. Det er det, der har gjort Novo Nordisk så attraktiv: rentabilitet, fri pengestrøm og et enormt vækstpotentiale inden for et sygdomsområde, der er i fremmarch verden over.

Men hvordan ligger det med virksomheder, som har masser af potentiale, og som på trods af risici og røde tal har behov for likvider til at gennemføre kliniske forsøg i håbet om at opnå markedsføringsgodkendelse og i sidste ende et kommercielt salg? Sådanne virksomheder har ringe støtte fra danske institutionelle investorer. I den amerikanske model har virksomheder som Genentech, Biogen og Amgen været tabsgivende igennem mange år, men det har ikke afholdt investorerne fra at tro på deres enorme fremtidige forretningsmæssige aktiver, og et kompetent lederskab kan blive særdeles værdiskabende for aktionærerne.

Tillid skaber vækst

Regeneron, et New York-baseret selskab, er i årevis blev bakket op af investorer, som troede på de grundliggende værdier i selskabet og på, at bestyrelsen og direktionen kunne afstikke en kurs med Sanofi, som ville kunne føre til markedsføring af et nyt, førende kolesterolsænkende lægemiddel sammen med dets eget lægemiddel mod øjenforkalkning. Det, der før var en virksomhed med en værdi af 1 mia. kr., er på 12 år forvandlet til en virksomhed med en værdi af 280 mia. kr. takket være opbakningen fra specialiserede investorer. Investorer, som tidligt kunne se selskabets værdi og accepterede, at der blev rejst kapital gennem udstedelse af nye aktier med deraf følgende aktieudvanding. Det gjorde de, fordi de havde tillid til selskabets grundliggende værdier.

Innovation fører til nye, modne virksomheder på spring til at opnå stor succes –  i Danmark er det Genmab, Zealand Pharma og Bavarian Nordic, som ligger nærmest for – men hvad er så fremtiden? Hvilken vej skal de gå for at opnå varig succes?

Lederne i disse virksomheder har tidligt haft en fornemmelse af, at der i Danmark ikke var en kultur blandt de institutionelle investorer til at investere og har derfor vendt sig mod det amerikanske marked for at opnå en højere værdisætning og opbakning fra stærke investorer.

Både Forward Pharma og Ascendis Pharma er gået direkte på Nasdaq-børsen i New York. Ascendis har nu næsten samme værdi som Zealand Pharma, som nu ser ud til at opnå godkendelse i slutningen af sommeren på sit diabetesmiddel, mens Forward Pharma har en værdi på næsten 7 mia. kr. som følge af en klog positionering for selskabets førende lægemiddel til behandling af multipel sclerose.

Sådan skaber vi fremtidens eventyr

Symphogen, Orphazyme m.fl. kunne gå på børsen i New York, men det reelle behov kunne dækkes af mere specialiserede investeringer og en tidlig børsnotering i Danmark, hvilket også ville tiltrække globale investorer, som betragter disse investeringer som valide.

Vi skal i Danmark tage føringen, vi skal være modige, også selv om det måske er stik imod vores kultur, for kun på den måde kan det gå hen og blive et eventyr – et adVENTURE – som skaber værdi både for investorerne og for nationen som helhed.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *