Y-mAbs Therapeutics – håb og løfter (og en god forretningsplan)

Her i Solomon’s Pipeline er det dejligt indimellem at kunne præsentere en virksomhed, som gør det rigtige – arbejder med et lægemiddel, som vil hjælpe patienter og deres behandlere, styrer risici og klarer alle udfordringer ved klinisk udvikling og markedsføring af et nyt, innovativt og vigtigt terapeutisk produkt. Sådan en virksomhed er Y-mAbs.

 

Ikke som i gamle dage

I modsætning til forgangne tiders bioteknologi, hvor man startede med en idé, rejste midler fra business angels og risikovillig kapital, hyrede et videnskabeligt team, udførte prækliniske eksperimenter, rejste flere midler og iværksatte kliniske forsøg, startede Y-mAbs ved sygelejet. Stifteren Thomas Gads lille datter havde en dødelig kræftsvulst, neuroblastom, og blev behandlet med en ny antistofterapi på Memorial Sloan Kettering Cancer Center i New York. Datteren overlevede, og Gad fik den idé at starte en biotekvirksomhed på basis af denne nye antistofterapi. Det pågældende antistof angriber et enkeltstående protein på neuroblastom-cellernes overflade. Antistofmolekylet er bundet til en dødelig dosis radioaktivitet, så når det bindes til svulstens celler, bliver de dræbt, hvorved svulsten reduceres, og sygdomsspredningen bremses. Gad rekrutterede i 2015 industriveteranerne dr. Claus Møller, medstifter og tidligere medlem af ledelsen i Genmab, og Bo Kruse, tidligere økonomidirektør hos Genmab, som ledere, og de har ikke været til at stoppe siden.

 

En forretningsplan som ingen andre

Den antistofterapi, som anvendes på Memorial Sloan Kettering Cancer Center til behandling af patienter med neuroblastom – som regel små børn – er nu blevet standardbehandling mod resistent neuroblastomsygdom. Y-mAbs starter således med en terapi, som allerede er accepteret af behandlerne. Det er denne terapi, denne tilgang, som virksomheden har licenseret fra Sloan Kettering. Lederne hos Y-mAbs kommer fra Genmab, hvor de gennem hårdt arbejde fik udviklet antistoflægemidler mod forskellige kræftformer på trods af de sædvanlige biotekudfordringer undervejs. Takket være disse udfordringer vil de som ledere være bedre i stand til at skabe værdi og succes for Y-mAbs. Virksomhedens forretningsplan er kort sagt at tage noget, der allerede virker i praksis, raffinere det uden at ændre det fundamentalt og udføre mere omfattende kliniske forsøg for at dokumentere lægemidlernes virkning og sikkerhed. Eftersom sygdommen har status som sjælden, kommer det efterfølgende samarbejde med tilsynsmyndighederne om godkendelse i USA og Europa til at følge en hurtig tidsplan. Med alle de penge, der bruges til gennemførelse af disse vigtige kliniske fase III-forsøg, med det begrænsede personale og de små lokaler og med udgangspunkt i lægemidler, som allerede har vist sig at være effektive til behandling af børnekræft, har Y-mAbs en disciplineret strategi – vejen til succes.

 

Fremtiden

Y-mAbs repræsenterer den næste generation af danske biotekvirksomheder. På basis af allerede virksomme og sikre lægemidler og under ledelse af et passioneret og dygtigt team, som har lært af tidligere tiders fejl, vil Y-mAbs kunne anvende et rimeligt beløb til (forhåbentlig) at tilføje betydelig værdi, såfremt virksomheden er i stand til at følge forretningsplanen og holde antallet af medarbejdere nede. Y-mAbs er stadig privatejet og har allerede kontorer både her i Danmark og i New York, hvilket giver mulighed for at udnytte de kliniske og investeringsmæssige forhold bedst muligt. Det er derfor en virksomhed, der bør holdes øje med i næste finansieringsrunde, hvor den forhåbentlig vil blive børsnoteret, når den fortsætter udviklingen af nye og innovative lægemidler til behandling af dødelig børnekræft. Læs endelig mere om Y-mAbs – og vi ønsker dem held og lykke!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *